• Brug det bedste fra naturen til at gøre jeres kontorindretning inspirerende

Brug det bedste fra naturen til at gøre jeres kontorindretning inspirerende

“Vores omgivelserne påvirker os" er et udsagn, der ikke rigtig møder modstand. Fx kan omgivelserne være inspirerende, deprimerende, motiverende, demotiverende, energigivende eller stressende. Når kontorindretningen udgør vores omgivelser, er det derfor nødvendigt at stræbe efter en positiv påvirkningskraft. Så kontorindretningen fx virker inspirerende og motiverende.

God Kontorindretning mikser gennemtænkt Space Management med Inspirerende Design

Over tid er der blevet udviklet mange spændende modeller for, hvordan man får det bedste ud af sin kontorindretning. Den som aktuelt i vores øjne giver mest mening, er Den Aktivitetsbaserede Arbejdsplads. Men uanset model er det også vigtigt at bruge bløde virkemidler som farver, former, materialer, akustik og belysning til at optimere kontorindretningen og derved fremme fx innovation og produktivitet.

Kontorindretning med den aktivitetsbaserede arbejdsplads »

Brug naturens bedste elementer som design-model for kontorindretningen

Hos Grape ligger vi ikke inde med kontorindretningens endegyldige formel. Men for at kunne bruge fx farver og materialer til at fremme produktivitet og innovation anbefaler vi naturen som et godt udgangspunkt. For hvor føler man sig ellers mere inspireret og energifyldt? Stadig flere snakker om at invitere naturen indenfor. Og det er faktisk også lidt der, vi er. Ikke fordi fremtidens kontorindretninger skal være rene botaniske haver. Men hvis vi kan koge en essens af naturens bedste "design-elementer" og bruge dem i kontorindretningen, er vi godt på vej.

Naturens farver

Studier har vist, at den røde farve både kan øge blodtrykket, pulsen og frigivelsen af stresshormoner. Alligevel er der stadig dem, der lader sig friste af den røde farves evne til kunstigt at stimulere energien. Noget tilsvarende gælder også for stærke gule nuancer - naturens anden stærke advarselslampe. Da målet sjældent er stressfremkaldende omgivelser anbefaler Grape i stedet kontorindretningen farvelagt med med naturens mere fredfyldte palette. Især plukket blandt de blå, de grønne og de gyldne nuancer.

Naturens former

Der er ikke mange skarpe kanter at finde i naturen. Og det er bestemt også vores erfaring, at bløde venlige former virker mere beroligende end skarpe kanter. Vi har endda som en lille bonus oplevet, at det faktisk er enklere at placere rundede møbler i kontorindretningen. Fx kan en buet sofa eller receptionsdisk sagtens skråstilles i rummet.

Den højryggede Grape Box sofa er et godt eksempel på, hvordan runde former bidrager med mere tryghedsfornemmelse. Faktisk burde du komme forbi og prøvesidde den. Så vil du nemlig på egen krop mærke, hvordan dens bløde omfavnelse får pulsen til at dale.

Grape Box sofa »

Vi anbefaler omvendt ikke, at alt i kontorindretningen skal være rundt og blødt. Det kan også blive for meget af det gode. molos cloud lampe i indretningen herover er fx en god illustration af, hvordan et enkelt velvalgt design-element med bløde former kan gøre en ellers stram indretning varm og indbydende.

molo cloud lamper »

Bløde former i kontorindretningen »

Naturens materialer

Det giver næsten sig selv, at vores kontorindretningsmodel lader de syntetiske materialer vige pladsen for de mere organiske. Linoleum, kork, træ og sten vinder fx over laminat og plastik. Og overflader, der giver sig ud for at være noget andet, får vi nærmest røde knopper af. Så hvis I fx vil dekorere en fuld væg med fototapet, så vælg hellere et billede af et stykke natur fremfor at imitere beton eller træ.

Skovbadning og kontorindretning »

Naturens akustik

Ude i skoven kan 100 mennesker sidde relativt tæt og føre 50 forskellige samtaler uden at blive distraherede af de andres snak. Det er da akustik, der vil noget. Det er desværre sjældent en oplevelse, vi får i de moderne åbne kontorindretninger. Årsagen er selvfølgelig først og fremmest, at lyden indendørs indkapsles og reflekteres af vægge. Desværre overses rum-akustikken ofte i både byggeriet og i indretningen. Måske fordi akustikken umiddelbart ikke kan ses på en tegning? Det er under alle omstændigheder rigtig synd, fordi det gode arbejde med space management og kontordesign nemt kan blive skønne spildte kræfter, når medarbejderne udsættes for unødvendige støjgener.

Altså er det altid klogt at tænke akustikken med ind i indretningen fra begyndelsen. For at genskabe naturens akustik, skal der både arbejdes med begreberne efterklangstider og taleforståelighed. Det kan du læse lidt mere om i artiklen vi linker til herunder.

Reducerer støjgenerne på arbejdspladsen »

Rumakustik er en af kernekompetencerne hos Grape. Så driller støjen i jeres kontorindretning, er der rigtig gode chancer for, at vi kan hjælpe. Ring til os og spørg efter Christian, hvis du trænger til en snak om jeres udfordringer med støj.

Naturens belysning

Når det gælder kontorbelysningen, er det endnu engang en god ide at hente inspiration i naturen. Ikke fordi der er brug for en smuk solnedgang; men fordi lyset udenfor med sin renhed, variation og skygger får os til at føle os bedre tilpas og mere inspirerede. Der skal tænkes i detaljer som lyskvalitet, effekter, farvetemperatur og luminansspring. Selvfølgelig kan det også blive nødvendigt med nogle tørre lys-beregninger. Det er bare ikke det, der gør forskellen. Uinspirerende lys kan nemlig sagtens overholde reglerne.

Lys-design er ligesom akustik en kernekompetence hos Grape. Faktisk er en af vores ejere blandt Danmarks bedste til at "lege med lyset". Ring derfor endelig og spørg efter Frank, hvis I vil høre mere om, hvordan lys-designet kan skabe inspirerende omgivelser.

Læs også vores artikel om kontorbelysning »

Kontakt os, hvis du mener, vi kan være en hjælp

Arbejder du som professionel indenfor indretning af kontorer, er vi altid klar til at give en hjælpende hånd med dine projekter. Om du vil trække på vores kompetencer og produkter indenfor akustik, belysning eller noget helt tredje, er op til dig. Det samme gælder selvfølgelig også, hvis det er din egen virksomhed, der skal indrettes.

Lidt mere inspiration

Herunder lidt billeder af produkter, farver og materialer som passer godt ind i den essens af naturen, vi har forsøgt at beskrive herover. Klik på billederne for at se mere.

Panzeri Ginevra med tunable white »

Lamper med tunable white har justerbar farvetemperaturer. De kan derfor fx sættes til at følge dagslyset eller bruges til at justere energiniveauet hen over dagen. Varmt lys giver en rolig stemning og koldt lys giver mere energi. Panzeri Ginevra loftlampe herover kan justeres fra 2700 til 6500 kelvin.

Polyteknisk Forening, Oslo »

Grape Cozy telefonboks »

Grape Space skærmvæg »

molo softwall »

Panzeri Smoke cafependel »

Grape Reception »