• Brug det bedste fra naturen til at gøre jeres kontorindretning inspirerende

Brug det bedste fra naturen til at gøre jeres kontorindretning inspirerende

Vi tror på, at vores omgivelser påvirker os. Fx kan de være inspirerende, deprimerende, motiverende, demotiverende, energigivende eller ikke så sjældent stressende. Så når kontorindretningen udgør vores omgivelser, er det derfor nødvendigt at stræbe efter en positiv påvirkningskraft. Så kontorindretningen fx virker inspirerende, motiverende og energigivende.


God kontorindretning opnås med et gennemtænkt miks af space management og inspirerende design

Over tid er der blevet udviklet mange spændende space management-modeller for, hvordan man får det bedste ud af sin kontorindretning. Den som aktuelt i vores øjne giver mest mening, er Den Aktivitetsbaserede Arbejdsplads (også post-Covid 19). Men uanset model er det også vigtigt at bruge bløde virkemidler som akustik, belysning, farver, former og materialer til at optimere kontorindretningen og derved fremme fx innovation og produktivitet.


Naturens bedste elementer som design-model for kontorindretningen

Hos Grape ligger vi ikke inde med kontorindretningens endegyldige formel. Når der fx skal ses på valg af farver og materialer, har naturen vist sig som et godt udgangspunkt. For hvor føler man sig ellers så inspireret og energifyldt som i naturen? Så lad os invitere naturen indenfor. Ikke fordi fremtidens kontorindretninger skal være rene botaniske haver. Men en essens af naturens bedste "design-elementer" i kontorindretningen, kan bringe os godt på vej i retning af mere inspirerende indretninger.


Naturens akustik

Ude i skoven kan 100 mennesker sidde relativt tæt og føre 50 forskellige samtaler uden at blive synderligt distraherede af de andres snak. Det er da akustik, der vil noget. Desværre er det sjældent en oplevelse, vi får i de moderne åbne kontorindretninger. Årsagen er selvfølgelig først og fremmest, at lyden indendørs indkapsles og reflekteres af vægge. Desværre overses rum-akustikken ofte i både byggeriet og i indretningen. Måske fordi akustikken ikke umiddelbart kan ses på en tegning? Under alle omstændigheder er det rigtig synd, fordi det gode arbejde med space management og kontordesign nemt kan blive skønne spildte kræfter, når medarbejderne udsættes for unødvendige støjgener.


Altså er det klogt at tænke akustikken ind i indretningen fra begyndelsen. For at genskabe naturens akustik, skal der både arbejdes med begreberne efterklangstider og taleforståelighed. Det kan godt være lidt abstrakt. Derfor har vi i samarbejde med en af Danmarks mest kompetente akustikere skrevet en operationel indføring i akustikkens udfordringer og løsninger.


Rumakustik er en kernekompetence hos Grape. Så driller støjen i jeres kontorindretning, kan vi måske hjælpe jer sikkert videre. Ring derfor endelig og spørg efter Christian, hvis I trænger til en snak om jeres udfordringer med støj.


Naturens belysning

Når det gælder kontorbelysningen, er det endnu engang en god ide at hente inspiration i naturen. Ikke fordi der er brug for en smuk solnedgang; men fordi lyset udenfor med sin renhed, variation og skygger får os til at føle os bedre tilpas og mere inspirerede. Der skal tænkes i detaljer som lyskvalitet, effekter, farvetemperatur og luminansspring. Selvfølgelig kan det også blive nødvendigt med nogle tørre lys-beregninger. Det er bare ikke det, der gør forskellen. Uinspirerende lys kan nemlig sagtens overholde reglerne.


Lys-design er ligesom akustik en kernekompetence hos Grape. Faktisk er en af vores ejere blandt Danmarks bedste til at "lege med lyset". Ring derfor endelig og spørg efter Frank, hvis I vil høre mere om, hvordan lys-designet kan skabe inspirerende omgivelser.


Naturens farver

Studier har vist, at den røde farve både kan øge blodtrykket, pulsen og frigivelsen af stresshormoner. Alligevel er der stadig dem, der lader sig friste af den røde farves evne til kunstigt at stimulere energien. Noget tilsvarende gælder også for stærke gule nuancer - naturens anden stærke advarselslampe. Da målet sjældent er stressfremkaldende omgivelser anbefaler Grape i stedet kontorindretningen farvelagt med med naturens mere fredfyldte palette. Især plukket blandt de blå, de grønne og de gyldne nuancer.


Naturens former

Der er ikke mange skarpe kanter at finde i naturen. Og det er bestemt også vores erfaring, at bløde venlige former virker mere beroligende end skarpe kanter. Vi har endda som en lille bonus oplevet, at det faktisk er enklere at placere rundede møbler i kontorindretningen. Fx kan en buet sofa eller receptionsdisk sagtens skråstilles i rummet.


Den højryggede Grape Box sofa er et godt eksempel på, hvordan runde former bidrager med mere tryghedsfornemmelse. Faktisk burde du komme forbi og prøvesidde den. Så vil du nemlig på egen krop mærke, hvordan dens bløde omfavnelse skaber tryghed.

Vi anbefaler omvendt ikke, at alt i kontorindretningen skal være rundt og blødt. Mindre kan også gøre det. molos cloud lampe i indretningen herover er fx en god illustration af, hvordan et enkelt velvalgt design-element med bløde former kan gøre en ellers stram indretning varm og indbydende.Naturens materialer

Det giver næsten sig selv, at vores kontorindretningsmodel lader de syntetiske materialer vige pladsen for de mere organiske. Linoleum, kork, træ og sten vinder fx over laminat og plastik. Og overflader, der giver sig ud for at være noget andet, giver os nervøse trækninger. Så hvis I fx vil dekorere en fuld væg med fototapet, så vælg hellere et billede af et stykke natur fremfor at imitere beton eller træ.


Skærmvægge forbedrer akustikken og kan gøre jeres kontorindretning mere fleksibel

Åbne kontorer har pr. definition udfordringer med akustikken. For hver akustisk skærmvæg, I sætter ind i indretningen, udviskes forstyrende tale i det åbne kontor. Derved bliver ikke vedkommende samtaler mindre distraherende. Når I bruger skærmvægge i indretningen bliver den samtidigt mere fleksibel og dynamisk. Hvilket tapper godt ind i tidens modeller for indretning af virksomheder.Kontakt os, hvis du mener, vi kan være til hjælp

Arbejder du som professionel indenfor indretning af kontorer, er vi altid klar til at give en hjælpende hånd med dine projekter. Om du vil trække på vores kompetencer og produkter indenfor akustik, belysning eller noget helt tredje, er op til dig. Det samme gælder selvfølgelig også, hvis det er din egen virksomhed, der skal indrettes.


Lidt mere inspiration

Herunder lidt billeder af produkter, farver og materialer som passer godt ind i den essens af naturen, vi har forsøgt at beskrive herover. Klik på billederne for at se mere.

Grape Cozy telefonboks »
Grape Space skærmvæg »
molo softwall »
Grape Reception »
Panzeri Ginevra med tunable white »