• Kontorindretning bør handle mere om mennesker end indretning

Kontorindretning bør handle mere om mennesker end indretning

Vores omgivelser påvirker os. Fx kan de være inspirerende, deprimerende, motiverende, demotiverende, energigivende, beroligende og desværre ikke så sjældent stressende. Så når kontorindretningen udgør vores omgivelser, er det vigtigt at stræbe efter en positiv påvirkningskraft. Sådan at kontorindretningen kommer til at virke behagelig og inspirerende.


God kontorindretning opnås når gennemtænkt space management mikses med godt kontordesign

Der er gennem tiderne blevet udviklet mange spændende space management-modeller for, hvordan man får det bedste ud af planlægningen af sin kontorindretning. Den som aktuelt i vores øjne giver mest mening, er Den Aktivitetsbaserede Arbejdsplads. Men uanset model er det i vores øjne vigtigere at bruge bløde virkemidler som akustik, belysning, farver, former og materialer til at optimere kontorindretningen til gavn for trivsel, innovation og produktivitet.


Naturens bedste elementer som design-model for kontorindretningen

Vi ligger ikke inde med den endegyldige teori for den optimale kontorindretning. Men når der fx skal ses på valg af farver, former og materialer, har naturen vist sig som et godt forbillede. For hvor føler man sig ellers mere inspireret og energifyldt end i naturen? Derfor er naturen et godt udgangspunkt for kontordesignet. Ikke fordi fremtidens kontorindretninger skal være botaniske haver. Men en essens af naturens bedste "design-elementer" i kontorindretningen, kan bringe os godt på vej i retning af mere inspirerende indretninger.


Naturens akustik

Ude i skoven kan 100 mennesker sidde relativt tæt og føre 50 forskellige samtaler uden at blive synderligt distraherede af de andres snak. Desværre er dette ikke den oplevelse, vi får i de moderne åbne kontorindretninger. Udfordringen er selvfølgelig, at lyden indendørs reflekteres af de omgivende vægge. Derfor kommer vi aldrig helt der hen. Men til gengæld kan det med korrekt placerede akustiske absorbenter sagtens lade sige gøre, at imitere naturen og få en akustisk, der skaber trivsel og fremmer kommunikationen.


Det er klogt at tænke akustikken ind i indretningen fra begyndelsen. For at genskabe naturens akustik, skal der både arbejdes med efterklangstider og taleforståelighed. Det kan godt være lidt abstrakt. Derfor har vi i samarbejde med en af Danmarks mest kompetente akustikere skrevet en operationel indføring i akustikkens udfordringer og løsninger.


Rum-akustik er en af kernekompetencerne hos Grape. Så driller støjen i jeres kontorindretning, kan hjælpe jer sikkert videre. Ring derfor endelig og spørg efter Christian, hvis I trænger til en snak om jeres udfordringer med støj.


Naturens belysning

Når det gælder lys-designet til kontoret, er det endnu engang en god ide at hente inspiration i naturen. Ikke fordi der er brug for en smuk solnedgang; men fordi lyset udenfor med sin renhed, variation og skygger får os til at føle os bedre tilpas og mere inspirerede. Der skal tænkes i detaljer som lyskvalitet, effekter, farvetemperatur og luminansspring. Selvfølgelig kan det også blive nødvendigt med nogle tørre lys-beregninger. Det er bare ikke det, der gør forskellen. Uinspirerende lys kan nemlig sagtens overholde reglerne.


Lys-design er ligesom akustik en kernekompetence hos Grape. Faktisk er en af vores ejere blandt Danmarks bedste til at "lege med lyset". Ring derfor endelig og spørg efter Frank, hvis I vil høre mere om, hvordan lys-designet kan skabe inspirerende omgivelser.


Naturens farver

Studier har vist, at farven rød kan øge blodtrykket, pulsen og frigivelsen af stresshormoner. Alligevel er der stadig dem, der lader sig friste af den røde farves evne til kunstigt at stimulere energi. Noget tilsvarende gælder også for stærke gule nuancer - naturens anden stærke advarselslampe. Da målet sjældent er stressfremkaldelse anbefaler Grape naturens mere fredfyldte palette til kontorindretningen. Især plukket blandt de blå, de grønne og de gyldne nuancer.


Naturens former

Der er ikke mange skarpe kanter at finde i naturen. Og det er bestemt også vores erfaring, at bløde venlige former virker mere beroligende end skarpe kanter. Vi har endda som en lille bonus oplevet, at det faktisk er enklere at placere rundede møbler i kontorindretningen. Fx kan en buet sofa eller receptionsdisk sagtens skråstilles i rummet.

Den højryggede Grape Box sofa er et godt eksempel på, hvordan runde former bidrager med mere tryghedsfornemmelse. Faktisk burde du komme forbi og prøvesidde den. Så vil du nemlig på egen krop mærke, hvordan dens bløde omfavnelse skaber tryghed.

Vi anbefaler ikke nødvendigvis, at alt i kontorindretningen skal være rundt og blødt. Mindre kan også gøre det. molos cloud lampe i indretningen herover er fx en god illustration af, hvordan et enkelt velvalgt design-element med bløde former kan gøre en ellers stram indretning varm og indbydende.


Naturens materialer

Det giver næsten sig selv, at vores anbefalinger også lader de syntetiske materialer vige for de mere organiske. Linoleum, kork, træ og sten vinder fx over laminat og plastik. Og overflader, der giver sig ud for at være noget andet, giver os nervøse trækninger. Så hvis I fx vil dekorere en fuld væg med fototapet, så vælg hellere et billede af et stykke natur fremfor at imitere beton eller træ.


Skærmvægge forbedrer akustikken og gør jeres kontorindretning mere fleksibel

Åbne kontorer har pr. definition udfordringer med akustikken. For hver akustisk skærmvæg, I sætter ind i indretningen, udviskes forstyrende tale i det åbne kontor. Akustikere taler om bevidst reduceret taleforståelighed. Derved bliver ikke vedkommende samtaler mindre distraherende. Når I bruger skærmvægge i indretningen bliver den samtidigt mere fleksibel og dynamisk. Hvilket tapper godt ind i tidens modeller for indretning af virksomheder.Kontakt os endelig

Uanset om du arbejder som professionel indenfor indretning af kontorer eller om du står med udfordringen i din egen virksomhed, er vi altid klar med mere inspiration og gode råd til fx belysningen og akustikken. Så ring endelig hvis du mener vi kan hjælpe. Du kan også gå på opdagelse bland vores kontormøbler:Ofte stillede spørgsmål

Hvad er space management?

Space mangement sagt i forbindelse med kontorindretning er et fint ord for hvordan man planlægger sin indretning i forhold til arbejdspladser, arbejdsgange og samarbejdsformer. Der findes flere spændende space mangement teorier. Fx Den Aktivitetsbaserede Arbejdsplads.

Hvordan får man en god kontorindretning?

For at få en god og vellykket kontorindretning skal man have styr på det hele! Først og fremmest skal dens space management passe til virksomhedens arbejdsgange og interne samarbejde. Dernæst skal den have et design, der inspirerer virksomhedens medarbejdere i at nå deres og virksomhedens mål.

Hvor vigtig er akustikken egentlig?

Det er utroligt vigtigt at have styr på rum-akustikken, når en kontorindretning planlægges. Naturligvis er det ekstra kritisk i åbne kontorer, og i kontorer hvor der føres samtaler. Den perfekte rum-akustik opnås når efterklangstid og taleforståelighed passer til indretningstypen og brugernes behov. Hvordan man når derhen er en anden snak. Det kan derfor være en god ide at hyre en ekspert.

Hvad er god kontorbelysning?

En god kontorbelysning er en kombination af at der er lys nok til at overholde arbejdstilsynets retningslinjer og at luminansspring, spotbelysning og skyggeeffekter giver dybde og gør indretningen interessant og inspirerende. Det kaldes for lysdesign - og der findes eksperter på området.

Hvad er Den Aktivitetsbaserede Arbejdsplads?

Den aktivitetsbeserede arbejdsplads er når medarbejders faste arbejdspladser omdannes til aktivitetsbaserede zoner. Det kunne fx være zoner til fordybelse eller til midlertidige arbejdsgrupper. Den gode aktivitetsbaserede arbejdsplads bør dog også tage højde for at flere arbejder bedst med en fast plads i indretningen.