• Hvornår har du sidst badet i skoven?

Hvornår har du sidst badet i skoven?

I Japan bader de i skoven! Altså ikke bogstaveligt med vand og sæbe, men som en aktivitet, der sænker stressniveauet, øger fokus og giver mere trivsel. Japanerne kalder det shinrin-yoku – skovbadning.

Vi anbefaler en tur i skovbad med hele virksomheden, men vi forstår også godt, at det kan blive en logistisk udfordring at gennemføre sådan en udflugt flere gange om ugen. Så hvad er det næst-bedste? At bringe naturen ind i virksomheden ved at indrette med organiske farver og materialer! Noget vi har arbejdet meget med hos Grape; så lad os dele lidt af vores viden i denne artikel.

En brugbar definition af organiske materialer

De mest indlysende organiske materialer, er dem, der kommer direkte fra naturen: træ, marmor, metal, gummi, uld og kork. Men organiske materialer er også de blandingsmaterialer, der med et stort indhold af naturmaterialer opleves organiske: linoleum, filt, papir, uld-polster, glas, Corian® osv. Og det er netop, hvordan et materiale opleves, der er afgørende i forbindelse med indretning af omgivelser, der skal bidrage til trivsel og positiv adfærd.

Tag inspiration i de varige naturfarver

Stort set alle farver findes i naturen; de afdæmpede i den ene ende af skalaen og de hidsige i den anden. Sidstnævnte har altid til formål at afskrække fjender, se giftig ud eller påkalde sig opmærksomhed i forbindelse med fx parring. Den slags energi ønsker vi normalt ikke at fremme i en indretning, hvor ro og trivsel er i fokus.

Så når vi anbefaler at søge inspiration i naturens farver, er det de afdæmpede, varige nuancer, vi mener. Dem vi finder i naturen på alle tider af året og i store flader. Det er farver, der giver ro i kroppen og deaktiverer alarmberedskabet, så der bliver plads til kreativitet og fokus.

Naturfarver og organiske materialer = triple op!

Når en indretning har et højt indhold af organiske materialer, føles rummet mere venligt og varmt. Oveni bliver akustikken bedre, fordi mange af de organiske materialer er bløde og porøse i overfladen, hvilket absorberer lydbølger. Derved kan de organiske materialer altså på to måder skabe grundlaget for gode rammer for den ønskede adfærd.

Suppleres de organiske materialer med de naturinspirerede farver forstærkes følelsen af at være tættere på naturen. Det giver en mærkbar følelse af ro og velvære. I virksomheder giver det rum til kreative tanker og produktive vaner. I butikker og restauranter, giver det en bedre og rarere oplevelse, hvilket skaber loyale kunder og ambassadører.

Det er ikke kun os

Man skal ikke kigge sig ret meget omkring, før man ser nye indretninger, hvor de organiske materialer bliver brugt og mikset med rund hånd. Og farverne er tilsvarende også dejligt rolige og jordnære. Herunder nogle eksempler på hvordan Norm.Architects har tunet ind på de samme virkemidler.

Norm.Architects

Linda Korndal fra Norm.Architects blev fornyligt interviewet til en artikel til Byggeri + Arkitektur. Linda sagde bla: “Vi arbejder med et begreb, vi kalder ”soft minimalism”, som trækker på en traditionel skandinavisk modernisme. Den er ikke industriel og kølig, som den modernisme, der kom til udtryk i Centraleuropa, men derimod varm, menneskelig og mere taktil. Vi orienterer os imod materialer, der er rare at røre ved, og som relaterer sig til kroppen.”

Hele artiklen »

Vi har kigget lidt på Norm.Architects fantastiske projekter og synes spec. godt om NÆRVÆR vinbar og restaurant i billedet herover. Her er naturen i den grad inviteret med indenfor. Og følelsen af velvære er ikke til at tage fejl af. De fine loungestole er fra Gubi og forhandles her hos os.

Flere billeder »

En anden spændende indretning fra Norm.Architects er Cofoco Italy i billedet herover. Den er lettere og lysere i udtrykket end NÆRVÆR; men stadig med naturens materialer og farver som omdrejningspunkt.

De organiske elementer i vores løsninger

Herunder eksempler på hvordan forskellige løsninger fra Grape inkluderer organiske materialer og naturinspirerede farver.

molo’s softwall i naturbrunt kraftpapir er nærmest et fyrtårn for alt, hvad vi tror på, når det kommer til organiske materialer, naturfarver, bløde former og god akustik. Giver den brune nuance lidt for mange flashbacks til 70’erne, findes softwall’en også i sort.

molo softwall skærmvæg »

Med et indhold på hele 70% uld er slidstærke og funktionelle Kvadrat Hallingdal 65 vores foretrukne polster til Grape Box sofa’en. Det bløde uldne polster giver sofaen’ens omfavnende former ekstra organisk look and feel. Helt perfekt til fordybelse og uformelle møder.

Grape Box sofa »

Grape Random wall cover i spagnumbrunt kork er det mest organiske produkt i vores sortiment. Det rene naturmateriale uden tilsætningsstoffer, den dybe brune farve og de bløde former bidrager både med varme og god akustik.

Grape Random korkvæg »

Grape Receptionen med front i laserskåret bølgepap samt bordplade i massiv bambus er 100% organisk i materialerne og udtrykket. De steder vi har stillet den op, har den hver gang virket som en varm og venlig modtagelse af besøgende. Den ærlige konstruktion virker i øvrigt også som en god ice-breaker, der kan dreje snakken hen på bæredygtighed og varige løsninger.

Grape Reception »

Omgivelser påvirker adfærd

Hos Grape har vi endnu ikke mødt nogen, der er uenige i, at omgivelser påvirker adfærd. Derfor klør vi stadig på med at skabe løsninger til indretninger med afsæt i mennesker, og hvordan design kan bruges til at skabe trivsel og positiv adfærd.

For at gøre det overskueligt og konkret, har vi udpeget fem designelementer, som enhver god indretning bør indeholde: Organiske materialer, bløde former, udvalgte naturfarver, god akustisk regulering og behageligt lys. Alle vores løsninger indholder mindst ét af disse elementer – oftest flere.

Kom og mærk budskabet på krop og sjæl

Vi eksperimenterer, leger og afprøver altid ting i vores designstudio på Rentemestervej, så ring gerne og meld din ankomst. Vores underbo Kaffedepartementet eksperimenterer også; både med indretning og kaffe. Så vi giver også en kop af branchens bedste kaffe, mens vi tager en snak om indretning, der skal være mere end bare funktionel.

Kunne du godt tænke dig at prøve skovbadning?

Den ægte skovbadning giver selvfølgelig mere ro til krop og sjæl end at invitere naturen med indenfor. Hvis du skulle have lyst til at prøve den ægte skovbadning har bloggen Effortless Outdoors i deres artikel How To Go Forest Bathing (+ why it makes you healthier & happier) nøje beskrevet, hvordan du griber det an. God fornøjelse.

Med venlig hilsen

Christian Nygaard, Designer & Partner, November 2017