• Den robuste medarbejder

Den robuste medarbejder

Vi bliver altså ved med et se en kedelig sammenhæng mellem økonomisk betinget virksomhedsindretning (åbne kontorer og free seating) og stigningen i arbejdsrelateret stress samt efterspørgslen efter den såkaldte robuste medarbejder

I vores artikel om DeSK skrev vi for nyligt om den såkaldte robuste medarbejder, og lagde ikke fingre imellem, da vi udtalte os om, hvad vi mener om det som buzzword og i øvrigt om virksomhedernes tiltagende søgning efter de hersens overmennesker. Undervejs fik vi også kædet efterspørgslen efter robuste medarbejdere sammen med åbne kontorer og stigningen i arbejdsrelateret stress. Dermed ikke sagt at de åbne kontorer er den eneste årsag.

Det er ikke kun os, der er bekymrede!

 Der er i mellemtiden dukket flere gode indlæg op om emnet (se f.eks. de to links sidst i denne artikel). Professor i ledelsesfilosofi Ole Fogh Kirkeby fra CBS er især dejlig klar i spyttet, når han uden filter udtaler sig om emnet med nogle rigtig gode pointer. F.eks. at den robuste mellemleder er nødt til at kvæle sin empati for at være robust. Stakkels medarbejdere siger jeg bare!

Det må være tydeligt for enhver, at det ikke er det, vi har brug for i fremtiden. Vi skulle jo gerne komme den arbejdsrelaterede stress til livs. Ikke bare passivt acceptere udviklingen og håbe der kommer nogle robuste forbi og redder os. Derfor tror jeg, den robuste medarbejder kun er et fatamorgana, som virksomheder i vildrede for tiden ser for sig.

Indretningen kan bruges til at reducere stress og behovet for de såkaldte robuste medarbejdere

 Hos Grape har vi altid lavet indretninger og løsninger med en holistisk interesse for individet og fællesskabet. Altså mennesker. For nyligt kastede vi os ind i dialogen om AbW (Acitivity based Workplace). Netop fordi vi straks kunne se, at her har vi nogle nye indretningsprincipper, som netop tilgodeser mennesker og deres arbejdsbetingelser. Så faktisk en indretningstype, som brugt rigtigt kan fjerne nogle af virksomhedens stressfaktorer og sende tidens tåbeligste buzzword til tælling.

Hvad mener du om “den robuste medarbejder” som buzzword? Og kan man bruge indretningen som medspiller i kampen mod stress? Send mig meget gerne et par kommentarer og forslag med på vejen. Du finder mig under medarbejdere i den sorte blok i bunden af denne side.

Christian Nygaard, Designer & Partner, Grape

For øvrigt! Alle der interesserer sig for mennesker i indretninger er velkomne i mit Linkedin netværk. Bare send mig en invitation med teksten “mennesker og indretning”.

Her lidt links til hvad andre har skrevet om den robuste medarbejder:

”Robust” er blevet et buzzword i jobannoncer »

Robuste mennesker er en katastrofe på arbejdspladsen »

Det er et sygdomssymptom, når virksomheder søger robuste medarbejdere »

Robuste medarbejdere ødelægger velfærdsstaten »