• Kork og indretning

Kork og indretning

Kork er den ydre bark fra korkegen. Portugal, der står for ca. halvdelen af verdens korkproduktion, har siden det 13. århundrede haft en lov, der beskytter det forhistoriske egetræ mod udryddelse. Korken udvindes ved, at barken hvert niende år skrælles af træet. Da høsten således sker uden at fælde træet, vil korkegen kontinuerligt gennem hele sin livscyklus på ca. 200 år opfange og lagre store mængder CO2. Ekstra interessant er det, at korkegen under regenereringen efter høsten femdobler CO2-optagelsen. Så faktisk sætter korkproduktionen en slags turbo på korkegens naturlige medvirken til reduktion af den globale opvarmning.

Tre bearbejdninger af kork

Overordnet findes der tre typer kork: Virgin-kork er det inderste ubearbejdede lag af barken, som fx bruges til vinpropper. Den anden type kork er kompositmaterialer med iblandet bindemiddel. Bruges fx til bordskånere og opslagstavler. Den tredje type af kork - og den, vi elsker at omsætte til produkter her hos Grape - fremstilles, ved at et granulat af korkegens yderste bark damppresses med 350 grader varm vanddamp. En proces, der frigiver korkens eget bindemiddel, Suberin, og omdanner korken til en homogen blok med en fin spagnumbrun glød - helt uden tilsætningsmidler. Blokken skæres efterfølgende i plader fra 10 mm i tykkelsen eller fræses i former.

Korkens egenskaber

Korken er opbygget af en mikroskopisk struktur af prismeformede celler. En enkelt kubikcentimeter kork indeholder næsten 40 millioner af slagsen! Hver celle er i det væsentlige lavet af Suberin og sekundært lignin, polysaccharider, ceroider og tannin. Men det, der giver korken dens specielle egenskaber, er cellernes indhold af en ufarlig gasart meget lig den omgivende luft. Den komplekse opbygning giver korken dens fysiske egenskaber som lethed, elasticitet, sammenpresselighed, gode akustiske egenskaber og lang holdbarhed. Korken brænder desuden rigtig dårligt og frigiver ingen farlige stoffer. Alt sammen gode egenskaber i forhold til indretninger.

Tre Grapes fremstillet med kork

Hos Grape mener vi jo, at den spagnumbrune kork er et af verdens smukkeste og mest sympatiske materialer, man kan bruge i en indretning. Derfor er den også en inspirationskilde til at udvikle produkter som Grape Cozy (telefonboks), Grape Space (skærmvæg) samt Grape Random (dekorativ akustisk vægbeklædning). Klik på de relaterede produkter og bliv klogere på de tre Grapes.

Invitation

Har du fået lyst til at se, høre, mærke og dufte produkter fremstillet med kork? Så er dette en åben invitation til at komme forbi vores studie i Københavns Nordvest. Da vi ikke har faste åbningstider, er det dog bedst, at du ringer eller skriver i forvejen. Og ja - naturligvis må du gerne tage dine kollegaer med.