Naturens egen støjdræber, er dekorativ, bæredygtig og billig!
Kork er ved at finde tilbage til indretningsdesign. Et godt stykke hen ad vejen, fordi materialet er helt i tråd med udviklingen, hvor organiske materialer og naturinspirerede farver har fået ekstra opmærksomhed. Men det kan blive til meget mere end det. Kork er både bæredygtigt for miljøet og bæredygtigt som et langsigtet bæredygtigt koncept.
Kork er naturens egen støjdæmper med høj akustisk værdi
Der er flere forskellige bearbejdninger af kork. Udover korkproppen er den mest kendte den lyse kork, der ofte bruges til gulve. Det er hårdt komprimeret, relativt tyndt og helt tæt i overfladen. Fin til at dæmpe trinstøj, men ikke helt så effektiv som akustisk absorbent.
Den kork, vi har at gøre med i denne artikel, er derimod spagnumbrun, tykkere og grovere i strukturen (billede). Dette giver den gode egenskaber som akustisk absorbent. Der er især to ting, der gør korken rigtig spændende. For det første er korkens naturens egen absorbent helt uden tilsætningsstoffer. For det andet en meget høj akustisk værdi pr. kr.
Den høje akustiske værdi pr. kr., beregner vi ved at se på det såkaldte ækvivalente absorptionsareal (det proportionale støjreducerende område). I mange rum skal der store arealer til for at reducere efterklangstiden (efterklangen) tilstrækkeligt, så det betyder noget, hvad produkterne koster i forhold til, hvor effektive de er.
De bedste materialer/produkter er 50-60% bedre til at dæmpe støj end kork, men til gengæld koster de hurtigt 5-10 gange så meget pr. kvm. Så måske skal der mere kork til, men korken bliver stadig en meget mindre post i budgettet, fordi du når billigere det absorptionsareal, der skal til.
Korken er dekorativ og tilføjer ro og varme til indretningen
Da Grape tilføjede kork til paletten af materialer, vi designer med, var det primært fordi den dekorative effekt er betagende. Samtidig er materialets varme og akustiske egenskaber med til at trække ekstra velvære og velvære ind i ethvert rum.
Den dekorative effekt kan optimeres med lys og former. Hvis korken rammes af lys fra spots vækkes materialets gyldne farve til live. Korken kan også tilpasses, så der med lidt kreativitet kan tilføjes endnu mere liv og dekorativ effekt.
Til Grape har jeg for eksempel designet Grape random wallcover, hvor små buede klodser (billedet) frit kan sættes i et dekorativt mønster. Klodserne er optimeret i formen, så de kaster dekorative skygger, når de rammes af lys fra oven. Se også billedet ovenfor.
Når først korken har fundet vej ind i en indretning, vil den bløde varme farve og reducerede støj virke afstressende på dem, der bruger og opholder sig i rummet.
Bæredygtigheden er overbevisende
Kork er bark fra korkegen, som primært vokser i Portugal. Barken kan "høstes" hvert 9. år uden at træerne tager skade. Så man fælder ikke træerne, men giver dem lov til at stå og vokse sig endnu større - og optage CO2 gennem hele deres levetid.
Produktionen foregår altså ved at pille barken fra træerne. Derefter granuleres den og koges den. Kogningen sker ved at presse 350-370 grader varm vanddamp ind i korken, som udvider sig og frigiver et stof kaldet "suberin". Det er korkens eget bindemiddel, som derved granulatet sammen til en blok under trykket.
Kork indeholder overhovedet ingen tilsætningsstoffer. Behandlingen giver korken en behagelig brændt duft og den mørke farve. Duften aftager og forsvinder dog over tid.
Under produktion og skæring frigives korkstøv. Støv, der genanvendes som energi. Hele 60 % af fabrikkens strømforbrug dækkes på denne måde.
Når hele regnskabet gøres op, optager produktionen og distributionen af kork mere CO2, end den frigiver. Dette endda inklusive transporten til Danmark. Korken er desuden 100% genanvendelig.