• Indretningen af mødelokaler

Indretningen af mødelokaler

Ud over at mødelokalet skal have plads nok omring bordet og være udstyret med de rigtige AV-løsninger, er det også vigtigt at mødelokalets design til at skabe et rum, der inspirerer til kreative tanker og produktive møder. Her er tiden løbet fra stærke farver og statements på væggene. I dag drejer det sig nemlig mere om at skabe rum, der giver os ro til kreative tanker og fordybelse.Kun et gennemtænkt mødelokale, der er indrettet og designet til formålet, vil være investeringen værd

Ligesom en tjekliste over, hvad mødelokalet skal kunne rent teknisk (hak ved fladskærm, videokonference, whiteboard osv.), bør der også laves en liste over de elementer, der er gavnlige for et godt og inspirerende miljø. Derfor skal der også sættes hak ved god akustik, inspirerende belysning samt stemningsskabende og inspirerende farver.Det er også vigtigt, at mødelokalets komfort og indretning er tilpasset mødeformen. Altså gode, polstrede stole måske med armlæn til de lange møder eller måske højborde med eller uden barstole til de korte og lidt mere uformelle. Det kunne også være mødelokalet i virkelighed tjener sit formål bedre med komfortable polstrede møbler. Det kan endda være, at møderummet ikke skal indrettes i et lokale men som en zone.


Et mødelokale skal have god akustik - det fremmer nemlig den såkaldte taleforståelighed!

Taleforståelighed er et udtryk for, i hvilken grad man har ramt en akustik, som gør, at alle nemt kan følge med i samtalen eller præsentationen. Det er endda noget, der kan måles som det såkaldte speech transmission index (STI). I behøver ikke kende jeres STI, men det er vigtigt, at der arbejdes målrettet med akustikken i mødelokalet. Ellers risikerer I ufokuserede møder, hvor det er svært at få det hele med. Det er noget, Grape eller andre akustiske eksperter kan hjælpe jer sikkert i mål med.Vidste du i øvrigt, at der findes lamper, som ud over at give et godt lys på mødebordet også regulerer lyden netop til fordel for akustikken og dermed taleforståeligheden i jeres mødelokale? Grape Float og molos cloud lamper er to gode eksempler herfra.


Belysningen i konference- og mødelokaler skal designes på en lidt anden måde end i resten af indretningen

I en kontorindretning er der almindeligvis fokus på at skabe en god grundbelysning og korrekt arbejdsbelysning. I mødelokalet er situationen lidt en anden. Det primære er selvfølgelig, at der skal være et godt lys på mødebordet. Men passer man ikke på, kan det nemt gå ud over andre ting. De forkerte lamper kan nemlig både blænde mødedeltagerne og give brændpunkter i fladskærmen eller på lærredet. Vælg derfor enten lamper med et blødt diffust eller inddirekte lys eller smalstrålede lamper, der kaster lyset direkte ned på bordet. Gode eksempler på de to typer er Grape Float (smalstrålet) eller molos cloud lampe (diffus). De har endda begge, som nævnt i afsnittet ovenfor, gode akustiske egenskaber.Resten af mødelokalet skal også belyses med omtanke. Det kunne er tit en god ide med noget effektfuldt og inspirerende lys på væggene fx med en såkaldt wall-washer lampe eller spots i loftet. Toy fra Panzeri® er en rigtig fin wall-washer, som “blender” fint ind i omgivelserne.


Farver, former og materialer må ikke udelukkende være en smagssag, når der indrettes mødelokaler.

Personlig smag og præferencer må aldrig overtage styrringen for, hvordan I indretter jeres virksomhed. Det gælder naturligvis også mødelokalerne. Farver, former og materialer påvirker nemlig vores sanser mere, end de fleste lige forestiller sig. Faktisk så meget, at stærke signalfarver som rød og gul kan øge puls, blodtryk og udskillelsen af stresshormoner! Et studie af naturen giver nogle gode ideer om, hvad der er godt og skidt.De farver, som i naturen bruges til at advare fjender, skal man som udgangspunkt bruge varsomt i indretningen af mødelokaler. En frø signalerer med sin stærke gule farve “Hey jeg er giftig, hold dig væk”. Derfor er gul bestemt heller ikke farven til væggen, hvis der skal skabes ro og overskud til kreative tanker. Farveforskning tillægger også farver forskellige positive værdier som energi og kreativitet. Det siges fx, at en afdæmpet grøn er befordrende for kreativiteten.

De samme betragtninger gør sig gældende i forhold til formgivningen. Naturens bløde former giver mere tryghed end skarpe kanter (og rovdyrs tænder). Ikke at alt behøver være rundt og blødt; men ved at bruge bløde former bliver mødelokalets indretning mærkbart mere venlig og rar at opholde sig i.

Det lyder måske lidt højpandet; men for rigtig at kunne mærke indretningen er organiske materialer bare mere nærværende end de syntetiske. Der findes overflader der imiterer naturens materialer til forveksling. Men det bliver bare aldrig helt som den ægte vare. Brug derfor så vidt muligt naturens egne materialer, som de er, eller gør noget helt andet. Vælg derfor hellere organisk linoleum i en lækker naturinspireret farve end laminat eller folie, som ligner træ.


Mødelokalet behøver ikke altid være et lokale med faste vægge. Det kan også være en ø eller en hule

Den uformelle snak skal måske ikke ske i et lokale bag en lukket dør. Det bidrager nemlig mere til den uformelle stemning, hvis man slænger sig i en sofa i et fællesområde. Men sørg dog for, at sofasnakken ikke forstyrrer andre. Der skal skærmes af for lyden med fx akustiske rumdelere. De seneste år er boks- eller alkovesofaen - sofaer med høj ryg og i nogle tilfælde tag - dukket op i indretningen af virksomheders loungeområder. Meningen er, at de skal skærme af for lyden. Grape Sofa er vores bud på, hvordan det gøres med bløde former. Dens omfavnende kurver bidrager til tryghedsfølelsen, og den aftagelige top gør den i øvrigt konverterbar og derfor fleksibel.

Mødeboksen vinder også frem. De fritstående bokse er tænkt som alternativ til at bygge faste vægge. Fordelen er selvfølgelig fleksibiliteten. Hos Grape finder du Grape Cozy og Chatpod serien fra Impact Acoustic.


Må vi gerne være med til at indrette jeres mødelokaler?

Hvis du synes ovenstående gav mening, er der gode chancer for, at vi kommer på bølgelængde, hvis I vælger at tage Grape med på holdet, når I skal indrette nye mødelokaler. Kontakt os endelig for en indledende snak.